- De vergrijzing slaat niet alleen toe in Nederland, maar ook op wereldniveau.
- Volgens beursstrategen van zakenbank JPMorgan is dat niet gunstig voor de rendementen van beursgenoteerde bedrijven.
- Als het aandeel van 65-plussers in de wereldbevolking met 1 procentpunt stijgt, kan dat gemiddelde rendementen op de beurs met 0,9 procentpunt drukken.
- Lees ook: Kras op de lak voor wereldindex: groeiaandelen even uit de gratie op de beurs
De vergrijzing van de wereldbevolking versnelt naar verwachting de komende decennia en dat is niet gunstig voor de aandelenmarkt, denken beursstrategen van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan.
De beleggingsexperts stellen dat een oudere bevolking historisch gezien heeft geleid tot lagere rendementen van aandelen, lagere winstgroei voor bedrijven en lagere waarderingen op de beurs.
Over een periode van tien jaar leidt een toename van het aantal 65-plussers met 1 procentpunt tot een daling van de jaarlijkse aandelenrendementen met gemiddeld 0,92 procentpunt, berekenden de strategen in een recent rapport.
Als beleggers gemiddeld ouder worden en zich richten op het opbouwen van vermogen voor hun pensioen via minder risicovolle beleggingen, leidt dat tot minder innovatie. Daarnaast heeft een tragere groei van de beroepsbevolking volgens de strategen van JPMorgan een negatief effect op de winstgroei van bedrijven.
“Vergrijzing van de bevolking kan om verschillende redenen de winstgroei drukken. Het leidt tot een tragere groei van de beroepsbevolking, waardoor de binnenlandse economische groei afneemt. Er zijn ook aanwijzingen dat vergrijzing innovatie en productiviteitsgroei kan verminderen”, aldus de strategen.
Dat geldt vooral voor bedrijven die inkomsten halen uit internationale activiteiten, aldus de strategen. "Voor bedrijven die meer van hun inkomsten uit het buitenland halen, zoals multinationals, zal de wereldwijde vergrijzing waarschijnlijk meer gevolgen hebben voor de winstgroei."
Lokale vergrijzingstrends binnen landen zullen waarschijnlijk meer gevolgen hebben voor small- en midcapbedrijven, terwijl voor aandelenindices met veel multinationals de internationale vergrijzing belangrijker is.
Ouderen die pensioenvermogen opeten, helpen beurs niet
De beursstrategen van JPMorgan zien ook een risico voor de waardering van aandelen. Als ouderen hun pensioenvermogen op grotere schaal beginnen aan te spreken voor pensioenuitkeringen, dalen de spaartegoeden, wat rentes kan opdrijven. Een hogere rente is doorgaans minder gunstig voor de waardering van aandelen. Daarnaast zullen ouderen hun blootstelling aan aandelen beperken, wat minder gunstig is voor de beurs.
De strategen zeggen echter dat er één lichtpuntje is. Dat is de gezondheidszorg, waar oudere mensen meer aan uitgeven. “Er is een duidelijk positief verband tussen vergrijzing en extra rendement voor deze sector”, aldus de strategen.
Een stijging van 1 procent bij het aandeel van 65-plussers in de bevolking kan leiden tot een stijging van 0,85 procentpunt van het jaarlijkse rendement van de zorgsector op de beurs over een periode van tien jaar, aldus de strategen.
De beursstrategen merken ook op dat de vergrijzingstrend landen op verschillende manieren raakt. In China stijgt het aandeel van ouderen in de bevolking de komende tien jaar naar verwachting met 7 procentpunt. In de VS zal de stijging gematigder zijn: het aandeel van 65-plussers klimt naar verwachting van 18,1 procent naar 21,5 procent.
Eerder dit jaar gaf econoom Jonathan Millar van de bank Barclays aan dat de babyboomers, een historisch gezien grote generatie, in de komende jaren een relatief hoge kostenpost zullen zijn voor de Amerikaanse economie.